Heb je bedwantsen in huis? Deze insecten leven van menselijke en dierlijke bloed. ’s Nachts komen ze tevoorschijn en veroorzaken bedwantsbeten. Bedwantsen voorkomen is beter dan bestrijden. Lees hoe je deze insecten uit je woning houdt.
Verschil tussen bedwantsen en vlooien

Qua uiterlijk lijken bedwantsen en vlooien wel wat op elkaar. Ze hebben beiden een breed en plat lichaam en zijn zeer klein. De vlo heeft zijn plat lichaam rechtop staan, ideaal om tussen dierharen door te lopen. Bedwantsen kruipen het liefst in of onder het matras. Dit kunnen ze dankzij hun kleine platte afmeting: 5 – 6mm.
Vlooien tref je voornamelijk op huisdieren aan (zie vlooien bij de hond / vlooien bij de kat). Bedwantsen hebben het bij voorkeur op mensen gemunt en kunnen deze dan ook flink bijten.
Lees meer over bedwantsenbeten >>
Waarom heb ik bedwantsen in huis?
Je hebt bedwantsen in huis, maar hoe komen ze hier terecht? Waarschijnlijk ben je onlangs op vakantie geweest. Tijdens een verblijf in een hotel, appartement of vakantiewoning neem je ongewild bedwantsen mee naar huis. De laatste jaren doet de bedwants zijn herintrede, voornamelijk in hotelbedden.
Overigens kunnen bedwantsen ook zelf de woning binnenwandelen, hoewel dit veel minder vaak voorkomt.
Bedwantsen voorkomen
Zorg dat deze insecten niet de woning binnenkomen.
Bedwantsen voorkomen doe je met onderstaande tips:
- Plaats geen koffers op of onder hotelbedden
- Leg koffers bij voorkeur op een rekje of in de badkamer
- Schud alle kleding goed uit voordat je deze weer inpakt
- Was kleding die je mee terugneemt van vakantie op 60 graden uit.
- Neem niet zomaar tweedehands kleding of beddengoed in huis, maar controleer dit goed op de aanwezigheid van bedwantsen.
- Dit geldt overigens ook voor matrassen, bedden en ander tweedehands spul. Was tweedehands textiel altijd op 60 graden uit.
Bedwantsen in bed voorkomen
Mocht je toch bedwantsen in huis hebben, zorg er dan in ieder geval voor dat deze niet in bed terechtkomen.
Plaats het bed iets van de wand af.
Deze insecten kunnen niet vliegen of springen maar alleen langs wanden en beddenpoten omhoog kruipen.
Plaats enkele lijmvallen rondom de beddenpoten.
Je kunt natuurlijk ook de beddenpoten met dubbelzijdig plakband omwikkelen. Alles om ervoor te zorgen dat deze wantsen niet naar boven klimmen.
Een speciaal bedwantsenmatrasovertrek voorkomt dat deze insecten in het matras kruipen. Reeds aanwezige wantsen in het matras kunnen er niet meer uit.
Zo werkt een bedwantsenval
Bedwantsen zelf bestrijden kan met een bedwantsenval. Hier zijn verschillende methoden voor. De meest gebruikte bedwantsenval bestaat uit een lijmval met lokstof. Deze lokstof trekt de insecten aan. De wantsen lopen in de val en blijven aan de kleverige laag plakken.
Er zijn ook lijmvallen die je direct tegen de plinten plaatst. Deze insecten lopen namelijk langs de plinten door de slaapkamer. Zo komen ze automatisch in de val terecht. Voordeel hiervan is dat je volkomen gifvrij werkt.
Bedwantsen voorkomen met betwants concentraat
Een bedwants concentraat bevat stoffen waarmee je bedwantsen weert. Dit blijft tot 3 maanden werkzaam. Maak altijd eerst de ondergrond goed schoon en was het beddengoed uit. Nevel alle oppervlaktes en naden en kieren goed in. Draag tijdens het gebruik rubberen handschoenen. Laat het product even inwerken, daarna de ruimte goed luchten. Behandel de slaapkamer zeker in het voorjaar en nog eens in de zomermaanden.
Je kunt aanwezige bedwantsen ook met stoom bestrijden. Dit werkt goed, omdat bedwantsen niet goed tegen hoge temperaturen kunnen. Met stoom dood je volwassen bedwantsen, de nimfen en eitjes. Bovendien maak je geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
Bedwantsen laten zich vaak moeilijk bestrijden. Belangrijk is om de slaapkamer te isoleren en de spullen hier ook te laten staan. Hiermee voorkom je dat deze insecten zich naar andere ruimtes verspreiden. Heb je hulp nodig, schakel dan een ongediertebestrijder in.
Lees meer over het bestrijden van bedwantsen >>