Bedwantsen veroorzaken veel overlast. Helaas komen deze bloedzuigende parasieten de laatste jaren steeds vaker voor. Hierdoor krijg je te maken met bedwantsbeten en soms allergische reacties. Bedwantsen herkennen is een eerste stap in de strijd tegen deze insecten.
Over de bedwants
De bedwants wordt soms ook wel wandluis genoemd. Toch is het belangrijk om te weten dat dit insect geen luis is, bedwantsen behoren namelijk tot de onderorde der wantsen. Ze leven vaak in huis, waar ze op zoek zijn naar menselijk bloed. Overigens leeft deze parasiet ook van dierlijk bloed.
Bedwantsen herkennen: uiterlijke kenmerken

Je ziet bedwantsen zelden, omdat ze overdag goed verstopt zitten. Alleen in de nachtelijke uren komen ze tevoorschijn. Bedwantsen herkennen? Hieronder de uiterlijke kenmerken.
De bedwants wordt 5 tot 6 mm lang. Hij heeft een bruine tot roodbruine kleur. Het lichaam is breed en plat. Aan de kop heeft de bedwants twee korte voelsprieten, die horizontaal wijzen. Dit insect heeft zes poten maar geen vleugels. Wel zijn er restanten van vleugels zichtbaar: net achter de kop zie je twee kleine flapjes zitten. Bedwantsen lijken gestreept maar dit klopt niet helemaal. Ze hebben namelijk een aantal rijen haren op de rug.
Bedwantsen in bed herkennen
De favoriete plek van bedwantsen is in en rond het bed. Hoe herken je bedwantsen in bed?
Ze worden aangetrokken door lichaamswarmte, uitgeademde kooldioxide en lichaamseigen stoffen. Hierdoor vinden ze het menselijk lichaam moeiteloos.
Bedwantsen in bed herken je door de uitwerpselen.
Deze zijn als zwarte puntjes zichtbaar op het matras (hoeslaken). Vaak verstoppen ze zich onder het hoeslaken, in het matras en in de kleinste naden en kieren.
Bedwantsbeten herkennen
Net zo belangrijk is het herkennen van bedwantsbeten.
Een bedwants klimt niet op zijn slachtoffer. Hij loopt over het matras en bijt op die plek die in contact komt met het matras.
Slaap jij veel op je rechterzij, dan zul je bedwantsbeten aan de rechterkant van je lichaam aantreffen. Dit is gelijk het verschil met muggen, die eerder voor de vrije kant oftewel de bovenkant zullen kiezen.
Bedwantsbeten herkennen is niet zo moeilijk. De beten lijken namelijk op die van muggen: kleine rode bultjes. Het grootste verschil met muggenbeten is dat bedwantsbeten op een rijtje zitten.
De bultjes kunnen flink jeuken. Soms staat er een allergische reactie. In dit geval jeuken de bultjes nog meer. Er kan ook netelroos ontstaan; dit is het gevolg van de allergische reactie.
Hoe komen bedwantsen in huis terecht?
Bedwantsen reizen het liefst met mensen mee. Vanuit een hotel of appartement tijdens je vakantie kruipen ze in koffers en kleding; zo neem je bedwantsen mee naar huis.
Deze insecten kunnen langere tijd zonder voeding meereizen. Hierdoor houden ze ook langere reizen moeiteloos vol.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bedwantsen moeiteloos een half jaar zonder voedsel overleven!
Voorkomen en bestrijden
Ga je op vakantie, laat dan nooit koffers of tassen op bed of op de grond staan. Zet deze op een rekje of in de badkamer. Bij het inpakken van de koffers is het belangrijk om kleding eerst goed uit te schudden. Zo ben je er zeker van dat bedwantsen niet meeliften. Was alle kleding thuis op 60 graden uit. Hiermee dood je eventuele bedwantsen, jonge wantsen en eitjes.
Meer over bedwantsen voorkomen >>
Heb je eenmaal bedwantsen in huis, dan is het vaak moeilijk om hiervan af te komen. Gebruik speciale betwantsvallen of behandel de ruimte met een insecticide. Daarna goed ventileren en de behandeling desgewenst herhalen. Blijf controleren op de aanwezigheid van deze parasieten. Doe dit niet alleen in de eigen slaapkamer maar ook in andere slaapkamers en rondom ligplaatsen van huisdieren.
Meer over het bestrijden van bedwantsen >>