Last van bedwantsen? Kriebelende insecten in je bed maar nog erger: bedwantsbeten. Dit kan zelfs een allergische reactie veroorzaken. Bedwantsen bestrijden: hoe doe je dat?
In dit artikel alles over de strijd tegen deze insecten. Leer meer over de verschillende bestrijdingsmethoden en ga direct aan de slag.
Zo komen bedwantsen in huis terecht

Bedwantsen zijn duidelijk herkenbaar. Dit insect wordt 5 tot 6 mm lang en is bruin tot roodbruin van kleur. Het lijf is breed en plat en voorzien van zes poten.
Bedwantsen hebben geen vleugels en ook geen sterk ontwikkelde springpoten. Ze kunnen dus niet springen of vliegen maar wel uitstekend klimmen.
Lees meer over het herkennen van bedwantsen >>
Hoe komen bedwantsen in je woning terecht?
Waarschijnlijk ben je onlangs op vakantie geweest (hotel, appartement of vakantiewoning). Via je koffer of bagage neem je een of meerdere bedwantsen mee naar huis. Geen leuk souvenirtje, vooral niet omdat ze aardig kunnen bijten.
Overigens kunnen bedwantsen ook rechtstreeks je woning binnenwandelen. In de natuur leven ze op donkere plaatsen, vaak in spleten of onder stenen.
Bedwantsenbeet (cimicosis)
Bedwantsen komen op lichaamswarmte en uitgeademde CO2 af. Hij leeft van het bloed van mensen en zoogdieren. Met zijn steeksnuit doorboort hij de huid. Vervolgens zuigt hij het bloed op. Van deze beet voel je niks: het insect injecteert een verdovende stof.
Pas na de beet ontstaat er een klein rood bultje dat doet denken aan een muggenbeet. Het verschil bij bedwantsbeten is dat er vaak meerdere bultjes dicht bij elkaar zitten, soms op een rij. Deze bultjes jeuken. Bij een allergische reactie ontstaat er roodheid, veel jeuk en soms netelroos.
Lees meer over bedwantsenbeten >>
Bedwantsen bestrijden: 3 tips
Bestrijdt bedwantsen in huis met onderstaande tips. Daarnaast lees je meer over de doe-het-zelf bestrijding. Pas wanneer dit allemaal niet werkt, is het verstandig om een ongediertebestrijder in te schakelen.
Tip1: Geen bedwantsen mee naar huis nemen
Bedwantsen of eitjes van deze beestjes komen gemakkelijk in koffers en kleding terecht.
Verblijf je in een hotel, appartement of vakantiewoning, laat dan geen koffers op of onder het bed liggen. Plaats deze op een rekje of in de badkamer. Controleer bij voorkeur eerst de hotelkamer, met name het bed.
De uitwerpselen van bedwantsen zijn als zwarte puntjes zichtbaar. Schud voordat je de koffer inpakt alle kleding goed uit. Was bij thuiskomst de kleding direct op 60 graden.
Lees meer over het voorkomen van bedwantsen >>
Tip 2: Bedwantsen vangen
Bedwantsen bestrijden doe je het beste met een lijmval.
Deze plak je om de beddenpoten heen. Bedwantsen die via de poten in bed willen klimmen, blijven op de lijmval plakken. Deze val is ruim 8 weken lang werkzaam.
Gebruik ook speciale bedwantsvallen. Deze vallen werken met een lokstof, dat bedwantsen aantrekt. Plaats deze val bij het hoofdeinde van het bed of dichtbij plinten. Een val met lokstof werkt gedurende 4 weken.
Tip 3: Bedwantsen bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen
Gebruik voor naden en kieren een insecticide. Dit bestrijdingsmiddel op chemische basis doodt direct alle aanwezigen bedwantsen.
Gebruik nooit een spuitbus onder druk: dit zorgt ervoor dat de bedwantsen zich verspreiden.
Houd er rekening mee dat chemische bestrijdingsmiddelen niet goed voor de gezondheid zijn. Ventileer de ruimte daarna goed. Slaap eventueel een of meerdere nachten in een andere kamer.
Het is voor, tijdens en na de bestrijding belangrijk om de omgeving goed schoon te maken.
Dit betekent alles controleren, goed stofzuigen en eventueel met stoom behandelen. Bedwantsen kunnen namelijk slecht tegen grote hitte. Was ook al het beddengoed op minimaal 60 graden uit. Hiermee dood je bedwantsen, eitjes en de larven (nimfen).
Professionele ongediertebestrijder
Lukt bedwantsen bestrijden niet en blijven deze insecten terugkomen? Schakel dan een professionele ongediertebestrijder in. Vraag meerdere offertes aan en ga voor de beste prijs-kwaliteit verhouding.