Bedwantsen beet

beten bedwantsen

Bedwantsen kunnen flink bijten. Hierbij zuigen ze bloed van hun slachtoffers. In sommige gevallen kan er een allergische reactie met uitslag ontstaan.

Is het gevaarlijk om gebeten te worden door bedwantsen?
Lees hier alles over bedwantsbeten; hoe je ze herkent en hoe je ze behandelt. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om af te rekenen met deze vervelende parasieten.

Bedwantsen in bed

Zoals de naam al doet vermoeden komen bedwantsen voornamelijk in bed voor. Dit is niet voor niks; ze zuigen bloed van mensen. Daarnaast parasiteren ze ook van het bloed van huisdieren of andere dieren.

Helaas zie je ze zelden in bed rondlopen: ze komen tevoorschijn als jij slaapt. Overdag zitten ze verborgen in het matras, de kussensloop of in de kleinste naden en kieren.

Zo herken je een bedwants

Deze insecten worden slechts 5 tot 6 mm groot. Dankzij hun kleine afmeting kunnen ze zich goed verbergen. Mocht je er een zien lopen: een bedwants is roodbruin tot bruin van kleur. Hij heeft zes poten en een plat en breed lichaam. Aan de achterzijde van zijn kop zitten twee kleine flapjes; in vroegere tijden waren dit vleugels.

De bedwants kan niet vliegen maar ook niet springen. Hij kruipt via de muur of de beddenpoten naar boven. Vervolgens loopt de bedwants over het matras en bijt zijn slachtoffer op de eerste plek die hij tegenkomt.
Lees meer over het herkennen van bedwantsen >>

Bedwantsenbeet: de symptomen

bedwantsen beet

Een bedwants bijt niet op verschillende plaatsen, maar houdt het bij één locatie. Hierdoor tref je meerdere bedwantsbeten op een rijtje aan.

Hoe ziet de beet van een bedwants eruit?
Er zijn kleine bijtwondjes zichtbaar. Dit merk je aan een rood vlekje of bultje op de huid. Het bultje ontstaat als gevolg van een licht allergische reactie.

De bultjes kunnen behoorlijk jeuken. In sommige gevallen ontstaat er een zwaardere allergische reactie. Hierbij zwellen de beten op en jeuken vreselijk. Bij een aantal mensen ontstaat er netelroos.

Behandeling van bedwantsbeten

In veel gevallen is een behandeling niet nodig. De beten zijn ongevaarlijk; bedwantsen verspreiden geen ziektes. De bultjes en jeuk verdwijnen vanzelf, vaak al na enkele dagen.

Alleen bij ernstige jeuk of een flinke uitslag is behandeling aan te raden. Bepaalde middelen zoals Azaron verminderen de jeuk.

Wat te doen bij netelroos?
Netelroos is zichtbaar als een jeukende huiduitslag met galbulten. Deze uitslag verdwijnt binnen enkele dagen. Met medicatie kun je de jeuk verminderen.
Gebruikt menthol strooipoeder of koelzalf. Tabletten (antihistaminica) verminderen de ergste klachten. Deze tabletten zijn zonder recept verkrijgbaar. Let op: een aantal van deze middelen veroorzaakt sufheid of slaperigheid.

Bedwantsen weren

Bedwantsen verdwijnen niet vanzelf. Pas wanneer er geen gastheren meer aanwezig zijn, zullen ze na enige tijd vertrekken. Helaas houden deze insecten het gemakkelijk een half jaar zonder voedsel vol.

Bedwantsen bestrijden is dan ook de enige manier om van ze af te komen. Speciale bedwantsvallen werken met een kleverige lijmlaag. Plaats deze strak tegen de plint, hierdoor lopen de wantsen vanzelf in de val. Het voordeel is dat je op deze manier bedwantsen gifvrij bestrijdt.

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een weringsmiddel. Dit product is ruim 3 maanden werkzaam. Door het verspreiden van een weringsmiddel met geurstoffen blijven bedwantsen weg. Houd er rekening mee dat dit niet altijd evengoed werkt.

Wil je effectief van bedwantsen af, ga dan aan de slag met een goed bestrijdingsmiddel. Je kunt natuurlijk ook een professionele ongediertebestrijder inschakelen. Houd er rekening mee dat chemische bestrijdingsmiddelen een risico vormen voor de gezondheid. Het is daarom altijd belangrijk om de behandelde ruimte goed te ventileren.

Slaap gedurende één of meerdere nachten in een andere ruimte. Zo kan het middel goed inwerken. Was tegelijkertijd het beddengoed goed op 60 graden uit. Hopelijk ben er met deze methoden snel vanaf.

Lees ook deze tips om bedwantsen te voorkomen >>